Pojdi na glavno vsebino

SP V HOKEJU: Prvenstvo presežkov

SP V HOKEJU: Prvenstvo presežkov

Po več kot mesecu dni se misli še vedno vračajo v Stožice, kjer je med 15. in 21. aprilom potekalo svetovno prvenstvo v hokeju na ledu divizije I. Organizacijski del je zahteval veliko dela, požrtvovalnosti, napetosti, je pa prinesel tudi veselje. Veselje ob tem, da je uspelo, da je šlo vse po načrtih – tudi na športnem področju. Slovenska hokejska reprezentanca je zmagala na vseh pet tekem in naše delo, delo organizatorjev, je bilo bogato poplačano. V nasprotnem primeru bi nekateri ljudje videli samo napake – največkrat očitano: Stožice.

Če se spomin vrne nazaj, ko smo v Bratislavi vložili kandidaturo za organizacijo, smo sicer nemudoma »vedeli«, da bomo poskrbeli, da bo prvenstvo nepozabno. Stožice, nujno! Napolniti dvorano, napolniti VIP lože, poskrbeti za promocijo, priskrbeti dobre hotele, poskrbeti za vse. Ko smo se pogovarjali, nam je vse skupaj delovalo tako neizmerno lahko. Odšli smo domov in v miru vse premislili, kasneje pa na sestanku sešteli stroške. Potem smo se naslonili nazaj in se le nemo gledali. Stožice? Smo sposobni? Strošek smo ocenili na nekaj več kot milijon evrov - prejšnja prvenstva (v Tivoliju) so imela proračun med 400 in 500 tisoč evri, nikoli pa se prvenstvo ni finančno pokrilo.

Hokejska zveza je bila lansko leto, ko smo morali sprejeti odločitev, kljub zelo uspešno sanaciji še vedno v nezavidljivem finančnem položaju. Če uspemo, lahko znatno pomagamo pri rešitvi finančne situacije. V nasprotnem primeru spet pademo v globoko negativno stanje izpred dveh let, ko je novo vodstvo prevzelo vajeti krovne hokejske organizacije. Odločil je predsednik Hokejske zveze Slovenije Matjaž Rakovec, ki je molk prekinil - gremo v Stožice. In to prvenstvo bo tako, ki ga Slovenija še ni videla.

Razdelili smo si naloge in začeli s pripravami. Sama sem prevzela koordinacijo organizacije. Sestanki, načrtovanje, iskanje sodelavcev in partnerjev. Eden izmed prvih partnerjev, s katerim smo se zelo hitro dogovorili, je bila Hiša kulinarike Jezeršek in njihova vrhunska catering storitev.

Na voljo smo imeli 49 VIP lož in tako imenovani super VIP prostor. Z Juretom Jezerškom in Primožem Križnarjem smo bili ves čas v kontaktu in se dogovarjali, kako bomo projekt skupaj izpeljali. Za Super VIP so naredili poseben scenarij, pri čemer je bila hrana vsak dan bogatejša in bolj navdušujoča. Ko se je prvenstvo začelo, smo se seveda ves čas izmišljevali in jim dodatno sporočali želje.

Ko sem vse skupaj opazovala, sem razmišljala, kako odlično je delati s profesionalci. Stvari se odvijejo same od sebe, in ti, kot organizator, imaš eno skrb manj. Če bi vsa področja bila tako profesionalno izpeljana, bi imeli organizatorji res lahko delo. Čeprav si je to moč samo želeti - vendarle je šlo tu za Stožice, kjer še ni bilo (hokejskega) ledu, poleg tega pa smo kot prvi na svetu celotno prvenstvo izpeljali na mobilnem ledu. Do zdaj so na takem ledu organizirali morda le eno tekmo na dan, morda uvodno. Naš led pa je preživel šest treningov na dan in tri tekme. Projekt, v katerega so dvomili celo na Mednarodni hokejski Federaciji.

Svetovno prvenstvo v Stožicah je bilo prvenstvo presežkov in premikanju mejnikov v organizaciji dogodkov v Sloveniji. Doživeli smo same presežke. Podrli smo rekord v obiskanosti tekem za divizijo I, saj si je prvenstvo v petih tekmovalnih dneh ogledalo 70 tisoč ljudi. Prenos tekem je potekal preko Šport TV, ki je v času svetovnega hokejskega prvenstva I divizije  zabeležila rekordno gledanost. Skupno število ogledov je v času svetovnega prvenstva preseglo 1,2 milijona. Največ gledalcev, več kot 270 tisoč, si je ogledalo tekmo med Slovenijo in Avstrijo, ki je bila na sporedu v soboto, 21. aprila. V tednu, ko je Slovenijo zajela hokejska evforija in se je slovenska reprezentanca s petimi zmagami uvrstila v elitno skupino hokejskega tekmovanja, smo dosegli nov mejnik.

Izdatno so o tekmovalnem in organizacijskem uspehu poročali vsi mediji, novice o tekmovanju so našle pot na naslovnice dnevnih časopisov, precej elitnega časa se je uspehom namenilo na televizijah in radijskih postajah ter elektronskih medijih.

Svetovno hokejsko prvenstvo I. divizije je povzročilo hokejsko evforijo ne le med hokejskimi navdušenci. Zaradi uspeha slovenske reprezentance so hokej spremljali vsi slovenski športni navdušenci, zaradi odlične organizacije in uspešne oglaševalske akcije, pa je hokej spremljala celotna Slovenija.

Prvenstvo je končano. In vsi smo si oddahnili. Veliko smo se naučili, predvsem pa smo spoznali ljudi, s katerimi bi si drznili organizacijsko prevzeti sleherni projekt organizacije velikih dogodkov. Med temi je prav gotovo Hiša kulinarike Jezeršek!

Špela Predan

Fotogalerija

Prijava na obveščanje

Bodite obveščeni o novih člankih v Jezeršek okusi.

Arhiv člankov iz področja Zanimivo

 
Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...
Strinjam se