Pojdi na glavno vsebino

Povej mi, kaj ješ, in povem ti, kdaj umreš!

Povej mi, kaj ješ, in povem ti, kdaj umreš!

Tokrat se v rubriki Zanimivo sprašujemo, kakšne kompromise sprejemamo, ko se odločimo za malico ali kosilo za 3 evre, ko naročimo catering za 10 evrov in ko kupimo poceni zamrznjeno hrano in jo pogrejemo v mikrovalovki.

Provokativno bomo članek začeli s finančnim vidikom, natančneje s finančnim izračunom v gostinstvu. Kot vsaka stroka ima tudi gostinstvo pri financah načelna pravila ali »pravila palca«. Ta pravila pravijo:

 

- strošek živil (variabilen) je nekje med 30 in 35 % prihodka,

- strošek plač (fiksen) lahko znaša med 30 in 35 % prihodka,

- strošek amortizacije sredstev in najemnin (fiksen) je med 10 in 20 % prihodka,

- strošek potrošnih materialov, čistil ipd. (fiksno) je skupaj med 5 in 10 % prihodka,

- gostinci naj bi torej imeli dobiček okrog 10 % prihodka, odvisno kako obvladujejo svoje stroške.

Če ste opazili, je strošek živil edini zares variabilen strošek, kar pomeni, da v tem segmentu lahko gostinci največ prihranijo, oz. zaslužijo. Pri kosilu, za katerega ste plačali 20 evrov, je torej gostinec porabil okrog 6 evrov za živila. Iz tega sledi, da je vrednost živil pri malici za 3 evre zgolj in samo 1 evro. Poleg tega moramo razumeti, da tako kot vi večina gostincev kupuje živila pri trgovcih, ki kupujejo od distributerjev, oni pa kupujejo od predelovalcev, ki kupujejo od kmetov. Vsak od teh od tega evra vzame še svoj delež.

Kakšna je torej kvaliteta živil v malici za 3 evre, v cateringu za 5 evrov in v nizkocenovni zamrznjeni lazanji? Verjamemo, da razumete »matematiko« in da lahko izračunate pričakovano kvaliteto. 

Afera o konjskem mesu, ki trenutno odmeva v Evropi, je v veliki meri posledica omenjene problematike. Zaradi cenovnih pritiskov v celotni prehranski verigi in seveda zaradi slabega nadzora prehranske verige se verjetno vsi členi te verige odločajo za manjše ali večje »goljufije«. Nekateri se za to odločajo, da bi zaslužili več. Drugi se za »goljufije« odločajo zaradi golega preživetja in s tem škodijo sebi, konkurenci in nenazadnje potrošniku.

Zaradi prostega trga in obstoječe konkurence bo ponudba vedno takšna in drugačna. Potrošnik pa je tisti, ki se bo odločil. Zato premislite, ko se odločate o tem, katero malico naročite in kateri catering izberete, kajti takrat se odločate tudi, kako dobro in kako dolgo boste živeli!

Prijava na obveščanje

Bodite obveščeni o novih člankih v Jezeršek okusi.

Arhiv člankov iz področja Zanimivo

 
Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...
Strinjam se