Pojdi na glavno vsebino

Ponosni predstavniki kulinarične podobe Slovenije v svetu

Ponosni predstavniki kulinarične podobe Slovenije v svetu

Barvitost in raznolikost naše prelepe dežele Slovenije se odraža tudi na krožnikih, polnih slovenskih jedi. V Hiši kulinarike Jezeršek smo zavezani k ohranjanju tradicionalnih jedi in naša odgovornost je seveda tudi predstavitev teh jedi našim gostom doma in na tujem. Tako smo tradicionalne jedi že nič kolikokrat obudili in recepte iz zaprašenih kuharic pripravili na svež in sodoben način.

V letošnjem letu imamo čast ponovno sodelovati na turističnih sejmih v tujini, kjer je še kako pomembno, da gostom iz tujine predstavimo zakladnico kulinaričnih dobrot. Tako smo od začetka leta kot skrbniki kulinarične ponudbe Slovenije sodelovali že na sejmih v Bruslju, Beogradu, Münchnu, Berlinu, Utrechtu in na Dunaju, ravno te dni pa se predstavljamo v Moskvi. Pričakovano so bili naši cenjeni gostje več kot zadovoljni z jedmi, ki jih skrbno pripravljamo na sejmih. Presenečenost nad pestrostjo jedi smo opazili tako pri tujih kot pri domačih gostih, ki so bili z izborom naših jedi na nek način opomnjeni, da slovenski recepti niso od muh in v prav nobenem primeru ne zaostajajo za recepti iz držav, ki so na kulinaričnem zemljevidu zapisani z zlatimi črkami.

Gostje so brbončice lahko razvajali z jedmi, kot je denimo bovška frika, ljubljanski ričet, ljubljanske skutne palačinke, pohla, bovški krafi, orehova potica, kvočevi nudli, rateški krapi, poštoklja, loška medla in seveda nepogrešljiva kranjska klobasa, ki vedno znova in znova očara vsakogar, ki jo poskusi. Z gotovostjo lahko trdimo, da imamo na vseh sejmih venomer eno izmed boljših kulinaričnih zgodb, kar se odraža ne le v številčnem obisku naše stojnice, ampak tudi v pohvalah, ki jih slišimo širom Evrope.

Resnično pomembno je biti ponosen na jedi, ki so del naše zgodovine in kulture, saj je tudi kulinarika del identitete naroda. Četudi nam marsikdo očita, da imamo veliko jedi »uvoženih« ali pa da to niso naše jedi, sem mnenja, da je naša prednost ravno v tem, da smo Slovenci posajeni prav v center talilnega lonca, v katerem se mešajo narodi, vere, kultura in seveda tudi kulinarika. Tako lahko s ponosom predstavljamo in razvajamo goste s cesarskim pražencem, med ljudmi priljubljeno poimenovanim šmornom, ki je verjetno izpod naših rok veliko bolj okusen, kakor tisti z Dunaja. S ponosom bomo še naprej širili naše bogate jedi, za katere verjamemo, da se bodo veliko krat pojavile tudi na krožnikih vseh naših gostov, ki jih je navdušila naša ponudba.

Avtor: Luka Rusić

Več informacij o sejemskem cateringu: 01/361 94 21 ali gostinstvo@jezersek.si.

Fotogalerija

Prijava na obveščanje

Bodite obveščeni o novih člankih v Jezeršek okusi.

Arhiv člankov iz področja Zanimivo

 
Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...
Strinjam se