Pojdi na glavno vsebino

New York New York

New York New York

New York, mesto številnih obrazov, mesto, ki nikoli ne spi, je tudi mene, Luka Jezerška, zvabilo v svoj objem. »Zakaj pa ne,« sem si rekel in se odzval povabilu dr. Melite Gabrič s slovenskega generalnega konzulata v New Yorku, ko me je povabila, če bi pripravil jedi k degustaciji slovenskih vin, ki so jo na konzulatu pripravili za glavnega vinskega kritika uglednega časopisa New York Times, Erica Asimova. Zagotovo priložnost, ki je ne gre zamuditi – tako za promocijo Slovenije, kot tudi za promocijo našega podjetja in nenazadnje za neprecenljivo izkušnjo z moje strani.

 

Ob tej priliki mi je, tako kot že velikokrat poprej, pri sestavi menija na pomoč priskočil neumorni prof. dr. Janez Bogataj, ki mu idej in znanja na področju poznavanja slovenske kulinarike nikoli ne zmanjka. Svoj lonček je pristavila tudi naša vedno odlična ekipa kuharjev, z mamo Sonjo na čelu, in skupaj smo pripravili meni, ki sem ga nato predstavil onkraj luže.

In tako sem se podal na pot. S kovčkom v roki in recepti v glavi. Poln pričakovanj sem se po nekajurnem letu znašel na letališču JFK v New Yorku in začel okušati ameriške sanje. Pravzaprav sem kaj hitro spoznal, da bo teden, ki je pred mano, poln dogodivščin in doživljajev, kot ameriški filmi, le da bom sedaj eden izmed igralcev tudi jaz sam.

Amerika, dežela (ne)izpolnjenih želja, tudi mene ni pustila ravnodušnega. New York ali Big Apple, kot ga radi poimenujejo Američani, je naravnost megalomanski. Mesto stolpnic, mesto presežkov, mesto pretiranega blišča in bede. Mesto, kjer je vse mogoče, mesto, kjer vlada neizprosna roka konkurenčnosti, kjer so napitnine, in posledično (navidezna) prijaznost, obvezne, mesto,  kjer sta nekoč kraljevala legendarna Dvojčka, mesto, v katerem se slavni sprehajajo po ulicah kot povsem običajni smrtniki... in nenazadnje mesto, kjer se bo, tudi po naši zaslugi, razširil glas o odličnih slovenskih vinih.

Pa spregovorimo malo o samem dogodku. Lahko rečem, da mi je bilo resnično v veliko veselje in čast kuhati za tako priznanega vinskega kritika, kot je Eric Asimov. Rdeča nit so bila seveda izbrana slovenska vina, zraven pa sem pripravil tipične slovenske jedi, ki so vključene tudi v strategijo Okusiti Slovenijo. Pri pripravi menija smo se potrudili, da smo zajeli jedi iz celotne Slovenije in tako Asimovu ob odličnih slovenskih vinih prikazali tudi raznolikost in pestrost slovenske kulinarične ponudbe. Da pa bi bile jedi resnično pristno slovenske, so se z menoj na pot podale tudi kranjske klobase - k sreči, kot se je izrazil prof. Bogataj, »jih carinski psi niso zavohali« in so srečno prispele na cilj.

Goste smo tako popeljali na popotovanje po slovenskih kulinaričnih regijah in treh vinorodnih okoliših, saj so imeli priložnost poskusiti vina iz celotne Slovenije - nekatera so že prisotna na ameriškem trgu, druga, upajmo, še bodo, ko bo vinsko bogastvo Slovenije bralcem časopisa New York Times razkril tudi Eric Asimov. Večer so popestrili barviti opisi jedi, ki jih je posebej za to priložnost pripravil prof. dr. Bogataj. Tako so gostje med drugim izvedeli, da je ameriška astronavtka s slovenskimi koreninami, Sunita Williams, s seboj na vesoljsko postajo Apollo odnesla nekaj kranjskih klobas, da imamo na Slovenskem kar 120 vrst štrukljev in nenazadnje, da je Slovenija izjemno lepa, zelena in raznolika evropska državica, ki je vsekakor vredna obiska.

Večer je bil prečudovit in zadovoljni ter nasmejani obrazi gostov so moje občutke, da mi je tokrat zares uspelo, samo potrdili. Ob slovesu sem Ericu Asimovu podaril tudi Monografijo o kranjski klobasi, ki je pred kratkim zmagala na prestižnem tekmovanju Gourmand World Cookbook Awards - v knjigi je med drugim predstavljena tudi jed, ki sem jo pripravil tudi za večerjo: medla s kranjsko klobaso.

S tem dogodkom pa se je moje kulinarično potepanje po tem mestu šele dobro začelo. Kaj kmalu se je namreč izkazalo, da je New York prava meka za ljubitelje kulinarike. Od kitajske četrti, ki je mimogrede v samo treh letih »pojedla« skoraj tri ulice italijanske četrti, do številnih restavracijskih verig s celega sveta - z Mc'Donaldsom na čelu - pisanih tržnic (Chelsea Market) in nenazadnje na prvi pogled zakotnih trgovin, ki sprva obljubljajo bore malo, notri pa se odpre prava zakladnica živil. Pa še nekaj je vredno obiska: ena izmed restavracij priznanega kuharja Petra X Kellyja, ki je slovenski javnosti bolj poznan v povezavi s Fructalovo vodko znamke Slovenia, ki bo naprodaj v New Yorku - on je namreč pobudnik zamisli za promocijo Slovenije s sicer tradicionalno rusko žgano pijačo, obenem pa eden izmed najbolj priznanih ameriških kuharskih mojstrov in lastnik verige restavracij v New Yorku. Midva sva to izkusila po zaslugi gospoda Emila Gasparija in njegove očarljive žene, ki sta naju v restavracijo X2O Xaviars On The Hudson povabila na nepozabno večerjo - Peter X Kelly pa nama je ob tej priložnosti za sladico postregel kar slavno blejsko kremno rezino, »kremšnito« po domače, v katero se je pred nekaj leti zaljubil med obiskom Slovenije, ko je obiskal tudi našo hišo.

 

Nekoč je francoska pisateljica Simone de Beauvoir izjavila: »Nekaj je v zraku, tule v New Yorku, zaradi česar se zdi spanje nesmiselno opravilo,« in sam lahko temu po tednu polnem doživetij samo pritrdim.

 

Fotogalerija

Prijava na obveščanje

Bodite obveščeni o novih člankih v Jezeršek okusi.

Arhiv člankov iz področja Zanimivo

 
Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...
Strinjam se