Pojdi na glavno vsebino

NeuroKlobasa

NeuroKlobasa

Kdor ne govori, ta ne laže pravijo. In to še posebej velja za ocenjevanje slavnih kulinaričnih dobrot kot je kranjska klobasa. Pri tovrstnih ocenjevanjih je namreč vedno prisoten sum zavestne ali nezavedne pristranskosti.

NeuroKlobasa je način, kako se s pomočjo najnovejše nevro-tehnologije za merjenje možganske aktivnosti tekmovanje naredi bolj objektivno. Vsak izmed preizkuševalcev degustira 14 vzorcev kranjskih klobas, pri čemer pa svoje sodbe ne poda ustno ali pisno temveč so glavni ocenjevalec njegovi možgani. Z nevrotehnologijo je namreč mogoče na možganski ravni neposredno in zato precej bolj natančno izmeriti čustva, ki se posamezniku pojavijo ob poskušnji različnih vzorcev.

Vsa stvar je bolj enostavna kot se morda sliši: tisti vzorec, ki bo pri preizkuševalcih povzročil najbolj pozitivna čustva in največje zadovoljstvo bo zmagovalec.

Nevroznanstvene meritve potekajo v sodelovanju s podjetjem BlackBox. BlackBox je družba za aplikativno nevroznanost, ki se ukvarja z uporabo tehnologije za merjenje možganske aktivnosti na različnih področjih.
Za več informacij kontaktirajte dr. Luko Zevnika ali Manuela Kurana prek look@insideblackbox.eu ali preberite več na spletni strani www.insideblackbox.eu/sl.

Rezultati meritev izvedenih 12. 8. 2014 so neformalni. Javno bodo kot zanimivost objavljeni na tekmovanju za najboljšo kranjsko klobaso leta 2014, ki bo 20. 8. 2014, v Hiši kulinarike Jezeršek v okviru 6. Festivala kranjske klobase.

Objava rezultatov, 20. 8. 2014

Letošnja novost, kjer smo s pomočjo najnovejše nevro-tehnologije za merjenje možganske aktivnosti dobili še eno zmagovalno klobaso. Tokrat na podlagi signalov, ki jih brbončice pošiljajo možganom. Ocena nevro ocenjevanja ni štela v skupni seštevek zmagovalke.
Najboljše zaznave je sprožala kranjska klobasa Mesarstva Podobnik, na drugem mestu ji je sledila kranjska klobasa Mesarstva Čadež, na tretjem pa Mesa Kamnik.

Za podrobnejše podatke in pojasnitv rezultatov kontaktirajte podjetje BlackBox prek e-pošte look@insideblackbox.eu.

Prijava na obveščanje

Bodite obveščeni o novih člankih v Jezeršek okusi.

Arhiv člankov iz področja Zanimivo

 
Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...
Strinjam se