Pojdi na glavno vsebino

Kako je kaj s kranjsko klobaso?

Kako je kaj s kranjsko klobaso?

Če bi vprašali proizvajalce, bi bil odgovor verjetno zelo pozitiven, saj se prodaja v zadnjih letih povečuje. Če bi vprašali v turističnih vrstah, bi moral biti prav tako odgovor pozitiven. Vsaj na enem področju, to je na področju promocije.

Slovenska turistična promocija, katere pomemben sestavni del sta tudi krajevna in regionalna gastronomija ter kulinarika, gradi svojo razpoznavnost tudi s kranjskimi klobasami, ki jih sodelavci Hiše kulinarike Jezeršek mojstrsko ponujajo na slovenskih stojnicah v najrazličnejših izpeljavah. In, če nadaljujem. Uspešno organiziramo že osem let zapored festival kranjske klobase v Sori pri Medvodah. Ta festival ima tudi svojo vzporednico v ZDA s festivalom v Clevelandu, ki poteka skoraj v istih dnevih kot festival v Sori. Seveda, če bi sedaj spraševal naprej, bi prišel tudi do ne najbolj obetavnih odgovorov. Zlati v tistih uradih in ustanovah, kjer bi morali tudi temu značilnemu slovenskemu prehranskemu izdelku, ki ga priznava tudi svetovna tujina (glej npr. spletne strani "krainer wurst"), namenjati vso skrb, pozornost in pomoč. Na teh in podobnih področjih bi kaj hitro prihajali do grenkih spoznanj, do spoznanj o birokratskem nerazumevanju poslanstva tako pomembnega živila, ki mu tudi svet priznava slovensko razpoznavnost. Ne glede na to, da je kranjska klobasa zelo podobna poljski "kielbasi" in da jo navdušeno proizvajajo v sosednji Avstriji. Lahko bi se tudi vprašali, kako je kaj s kranjsko klobaso in njeno zaščito v EU. Na tem področju zadeve potekajo in so že zelo blizu stopnje, ki bo omogočala zaščito. Vendar še vedno so občasne težave, predvsem na sončni strani Alp, kjer se še vedno servilno sprašujemo, kaj bodo pa drugi rekli, ko bomo mi zaščitili kranjsko klobaso. Zares mi ni jasno, od kod nam toliko energije in znanja, da smo uspeli zaščititi turško balkanski ajvar, pri kranjski klobasi pa si mi sami postavljamo nepotrebna vprašanja in s tem ovire, ki jih drugi ne vidijo. Dolina Šentflorjanska očitno gradi na tem svojo identiteto. Pred dnevi sem se vrnil iz potovanja v ZDA, kjer sem spoznal številne izdelovalce kranjskih klobas, tudi samo specializiranih prekajevalcev. Pa še zdaleč niso to le potomci nekdanjih slovenskih izseljencev. Med njimi so tudi npr. Poljaki, ki so odkupili recepturo za imenitne kranjske klobase od ostarelega mesarja v Milwaukeeju in jih sedaj uspešno tržijo.

Na vprašanje v naslovu lahko dogovorim pozitivno še v eni smeri. Pripravljamo veliko monografijo o kranjski klobasi. Torej zgodbo o izdelku, ki je naš in ustrezno razpoznaven po njegovi celoviti kakovosti. Založba Rokus Klett bo ob njenem okroglem jubileju izdala monografijo, za katero nam je uspelo pridobiti 15 najboljših slovenskih gostinskih hiš, t.j. gostiln in restavracij. Vsaka hiša je pripravila tri jedi, kar pomeni, da bo v knjigi, poleg zgodbe o kranjski klobasi, njeni vlogi v Sloveniji in v svetu, tudi 45 imenitnih hladnih in toplih predjedi, glavnih jedi in celo sladic - seveda s kranjsko klobaso. Med jedmi je npr. kar 13 sladic, kar bo prav gotovo velik "šok" za tradicionalnistično kulinarično publiko v Sloveniji. Sliši pa se zanimivo, še bolj je okusno: bonbon iz kranjske klobase, sladica iz zelja, čokolade in kranjske klobase, ali pa hrenova in gorčična zmrzlina ter s sladkim refoškom karamelizirana kranjska klobasa, tudi pečeni ananas s karamelizirano kranjsko klobaso in kokosovo panno cotto… Naj bo dovolj za prvo informacijo in napeto pričakovanje izida knjige. Hiša kulinarike Jezeršek ni le začetnica in ena od izvajalk Festivala kranjske klobase ampak je v preteklih sedmih letih s številnimi kulinaričnimi razstavami pokazala načine in oblike postrežbe kranjske klobase. To pa pomeni, da lahko s slednjo jedjo, ki sooblikuje kulinarično razpoznavnost Slovenije, v prihodnje sooblikujemo njeno ustvarjalno podobo. Še več, to je v bistvu eden temeljnih pogojev za našo bodočo mednarodno kulinarično razpoznavnost.

Prof. dr. Janez Bogataj

Fotogalerija

Prijava na obveščanje

Bodite obveščeni o novih člankih v Jezeršek okusi.

Arhiv člankov iz področja Zanimivo

 
Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...
Strinjam se