Pojdi na glavno vsebino

Antioksidanti, antikancerogeni in še okusni? Šparglji!

Antioksidanti, antikancerogeni in še okusni? Šparglji!

Šparglji, beluši, divji šparglji, bljušč, aparagus! Lahka, zdrava in okusna zelenjava, ki ima številne zdravilne učinke. Največji užitek je špargljeve kulinarične specialitete poskušati ravno v tej kratki predpoletni sezoni.

Šparglji so ena od prvih vrst pomladne zelenjave, ki lahko po dolgi in mrzli zimi povrnejo minerale in vitamine, ki jih telo potrebuje za obnovitev zalog energije. Šparglji so bogati z vitamini A, B in C, vsebujejo železo, fosfor, kalcij, mangan in druge minerale, asparaginom, eterično olje, jantarno kislino, vsebuje tudi izredno veliko folne kisline. Le 100 gramov špargljev namreč pokrije dnevno potrebo po tej biološki snovi.

Kot zdravilno rastlino so šparglje v svoji prehrani uporabljali že 500 let pr. n. št. Kitajci, Perzijci in Grki. Prvič kot zdravilno rastlino ga omenja Hipokrat 400 let p. n. št. Naravnost oboževali pa so jih Rimljani, saj so jih uporabljali pri reševanju številnih zdravstvenih težav, tudi spolne moči.

V Sloveniji so šparglje gojili že pred prvo svetovno vojno. Predvsem so jih takrat cenili premožnejši ljudje. Po drugi svetovni vojni so večinoma izginili iz naših njiv in jedilnikov, ob koncu 80-ih let pa se je domača pridelava špargljev predvsem na Primorskem ponovno obudila. Sedaj jih pridelujemo po vsej Sloveniji, povpraševanje po njih pa še vedno narašča.

Šparglji so bili uporabljani kot ljudsko zdravilo proti ledvičnim kamnom. Vsebujejo lepo količino proteinov poimenovanih histones, za katere se verjame, da so aktivni v procesu rasti celic. Zaradi tega se lahko reče, da šparglji vsebujejo snov, ki jo imenujejo normalizator rasti celic, kar ima za posledico njeno delovanje na raka in tudi kot splošnega telesnega tonika

Ameriški državni inštitut za raziskovanje rakavih obolenj je potrdil, da so šparglji najvišje na lestvici testirane  hrane po vsebini glutathiona, ki se smatra za enega najmočnejših anti-kancerogenov in anti-oksidantov.

Kulinarični izziv

Dnevna ponudba jedi je v gostilni na Dvoru Jezeršek v maju obogatena s svežimi špargljevimi specialitetami. Naši kuharski mojstri so pripravljeni svoje znanje deliti naprej in vas tako vabijo k udeležbi na kuharskem tečaju Akademije Jezeršek.

Nekaj prostih mest je še na voljo v soboto, 18. 5. 2013, ob 10. uri. PRIJAVA.

Za začetek vam bodo razložili kakšna je razlika med šparglji in beluši in vam pojasnili vse pozitivne učinke uživanja špargljev. Naučili vas bodo kako izbrati šparglje, ki so najboljši za kuho in kateri niso več dovolj mladi in sveži.

Pripravile se bodo predjedi, glavne jedi, solatke, testenine in sladice z glavno sestavino šparglji in beluši.

"Če ste tudi vi tako velik ljubitelj špargljev kot mi, se nam pridružite in obljubimo vam, da boste letos postali slavni po vaših mojstrovinah iz špargljev. Vabljeni na Akademijo Jezeršek!"

Fotogalerija

Prijava na obveščanje

Bodite obveščeni o novih člankih v Jezeršek okusi.

Arhiv člankov iz področja Zanimivo

 
Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...
Strinjam se