Pojdi na glavno vsebino

Recept za orehovo potico

Recept za orehovo potico

Vas zanima kakšne potice so z nami spekli varovanci Varstveno delovnega centra INCE v Mengšu? Brez skrbi, tudi z vami delimo naš najljubši recept!

Naši prijatelji iz Varstveno delovnega centra INCE Mengeš so pred kratkim izrazili željo po kuharski delavnici za svoje varovance. Deset članov njihovega kuharskega krožka si je namreč zaželelo naučiti peke potic. Vabilu smo se z veseljem odzvali in jih decembra obiskali v njihovem novem centru v Mengšu. Jezerškovi smo jim podarili naše znanje, sestavine in čas, varovanci pa nam svoje gostoljubje, iskreno veselje, zanimanje in hvaležnost. Ustvarili smo zelo lepo praznično zgodbo, ki je dolgo ne bomo pozabili.

Naša sodelavka Urša Bergant je 'učence' naučila priprave več vrst potičnih nadevov. Z nami pa deli Sonjin najbolj priljubljen klasičen recept:

OREHOVA POTICA

Testo:
1 kg bele moke tip 5oo/ tip 400
50 g kvasa
20 g soli
5 rumenjakov
eno celo jajce
80 g sladkorja
80 g masla
20 g olja    
limonina lupinica
0,03 l ruma  
približno
0,4 l mleka

Nadev:   
900 g orehov
100 g piškotnih drobtin
180 g kisle smetane
250 ml sladke smetane
400 g sladkorja
0,05 l ruma
1 rumenjak
sneg iz enega jajca
pol žličke mlete kave
noževo konico cimeta in klinčkov
2 vrečki vaniljevega sladkorja
limonina lupinica
malo soli    

Priprava testa:
Zamesimo kvašeno testo, ki ga vzhajamo in nato tanko razvaljamo v pravokotnik. Namažemo ga z nadevom in tesno zvijemo. Položimo v namaščen model za potice in popikamo s tanko iglo. Potica naj pokrita vzhaja. Pečemo jo 1 uro pri 200° C.

Priprava nadeva:
Orehe zmešamo z piškotnimi drobtinami in kavo. Z vrelo sladko smetano prelijemo orehe tako, da dobimo bolj gost nadev. Dodamo kislo smetano, sladkor, rum, rumenjak, cimet, klinčke, vaniljev sladkor, sol in nazadnje trd beljakov sneg.


Naslednjo delavnico peke potic planiramo pred Veliko nočjo. Sledite našim terminom na naši spletni strani.

 

Več informacij: akademija@jezersek.si, 01/361 94 16

 

Prijava na obveščanje

Bodite obveščeni o novih člankih v Jezeršek okusi.

Arhiv člankov iz področja Recept meseca

 
Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...
Strinjam se