Pojdi na glavno vsebino

Pohorska omleta

Pohorska omleta

Zmaga Tine Maze v slalomu in drugo mesto v veleslalomu na pohorski 49. Zlati lisici še vedno odmevata tako v slovenskih kot tudi tujih medijih. Januar je mesec, ki glas o tem največjem centralno-alpskem gozdnatem hribovje v severovzhodni Sloveniji ponese v širni svet. Pohorje pa ni znano samo po Zlati lisici, temveč tudi po pohorski omleti, sladici, ki so jo kuharji ”izumili” v obdobju po koncu druge svetovne vojne. Preberite si, kako pripraviti to izvrstno sladico.

Recept je vzet iz knjige Okusiti Slovenijo, avtorja Janeza Bogataja. Jedi, katerih fotografije krasijo knjigo, smo pripravili prav v naši hiši. Naj vas ob tem spomnimo: če bi si zaželeli Okusiti Slovenijo, vabljeni k nam, na Dvor Jezeršek, ki je dobil prestižen naziv Kulinarično središče »Okusiti Slovenijo«, saj je gostinska ponudba v celoti usmerjena k predstavljanju slovenske kulinarike.

 

RECEPT

SESTAVINE

2 rumenjaka

3 beljaki

5 dag sladkorja

5 dag mehke moke

limonina lupina

1 vaniljin sladkor

10 dag vloženih brusnic

1 dl sladke smetane

2 dag sladkorja

1 dag sladkorja v prahu za posip

2 sag surovega masla za namaščenje ponve

0,3 dl brusničnega likerja (lahko tudi sadnega žganja)

 

PRIPRAVA

  1. Iz beljakov stepemo trg sneg in vanj počasi vtepemo 5 dag sladkorja.
  2. Dodamo rumenjake, vaniljin sladkor, sesekljano limono in moko. Vse rahlo premešamo, da dobimo tekoče testo.
  3. Okroglo ponev namažemo z maslom, jo pomokamo in vanjo vlijemo testo ter oblikujemo omleto.
  4. Omleto pečemo v pečici, pomembno pa je, da zarumeni tudi zgoraj.
  5. Vročo omleto vzamemo iz pečice in še vročo namažemo z brusnicami.
  6. Omleto prepognemo in položimo na krožnik ter potresemo s sladkorjem v prahu.
  7. Omleto okrasimo s sladko smetano, ki smo jo stepli s sladkorjem.
  8. Pred serviranjem omleto prelijemo z brusničnim likerjem ali sadnim žganjem.

 

Pa dober tek!

Prijava na obveščanje

Bodite obveščeni o novih člankih v Jezeršek okusi.

Arhiv člankov iz področja Recept meseca

 
Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...
Strinjam se