Pojdi na glavno vsebino

Naš kulinarični POSTNI vsakdan

Naš kulinarični POSTNI vsakdan

Pirini hišni žlikrofi z rikoto, sušenimi paradižniki in pinjolami v rakovem zosu

"Z odpovedjo ponovno prebudimo čute, ki nam jih hrana vzbuja in začutimo prvinskost njenega okusa. Dobrodošli na Dvoru Jezeršek na postno wellness kulinariko." Ana Šušteršič, kreativna vodja kulinarike


Hišni pirini žepki

Testo za hišne žepke, sestavine za 4 osebe
220 g pirine moke
30 g bele ostre moke
2 jajca
8 rumenjakov
50 g masla in žlica olja
sol

Vse sestavine ugnetemo v gladko testo in zavijemo v prozorno folijo. Tako pripravljeno testo naj počiva najmanj 2 uri.

Sestavine za nadev
50 g na drobno narezanega pora
100 g smetanovega sirčka
150 g rikote
50 g naribanega Zbrinca
1 jajce po potrebi
Nasekljan peteršilj
Pesto sušenih paradižnikov
Pinjole
Nariban muškatni orešček
Sol in sveže mlet poer
Nasekljan timijan

1 jajce za premaz

Na olju na hitro prepražimo por. Ohladimo. Rikoto, smetanov sirček, Zbrinc, pesto sušenih paradižnikov, jajce in vse začimbe in zelišča premečkamo. Dodamo ohlajen por in še enkrat premešamo. Po potrebi še začinimo.

Kako pripravimo hišne žepke
Testo na tanko razvaljamo. Z okroglim obodcem izrežemo kroge. Na vsakega položimo žličko nadeva. Zunanji rob kroga premažemo z raztepenim jajcem. Oblikujemo v hišni žepek s 4 robovi.

Kako jih skuhamo?
Kuhamo jih v slanem kropu. Ko splavajo na površino naj nekaj minut rahlo vrejo. Kuhane odcedimo in zabelimo z precvrtim maslom.

Omaka iz kozic ali rakov
50 g na drobno narezane šalotke
500 g kuhanih kozic ali rakov brez lupine
Ribja osnova za zalivanje ali juha od rakov, če smo kuhali cele
Za oreh masla
0,025 dcl  olivnega olja

Jed lahko tudi poskusite v postnem času v gostilni Dvor Jezeršek. Za več informacij pokličite 04/25 29 401 ali pišite na gostinstvo@jezersek.si.

Prijava na obveščanje

Bodite obveščeni o novih člankih v Jezeršek okusi.

Arhiv člankov iz področja Recept meseca

 
Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...
Strinjam se