Pojdi na glavno vsebino

Medena potica

Medena potica

Za Božič in Novo leto so po vseh krajih Slovenije gospodinje pekle posebne pogače iz boljšega testa, ki so mu dodale maščobo, mleko, jajca ter med. V kuharski knjigi Slovenske narodne jedi najdemo razna imena teh prazničnih kruhov in pogač: poprtnjak,bider, pomižnjak, pompužek, božičnik, popotnik, stavjek, župnik, pinca itd. Iz tega boljšega kruha je nastala potica ali povitica.

Kako se je zgodila?

Če bi bili v petem razredu osnovne šole in bi morali stopnjevati besedo kruh, bi šlo nekako takole (seveda velja pravilo,da stopnjujemo le pridevnike, kruh je izjema, ki potrjuje pravilo).

Osnovnik Primernik Presežnik
Kruh Boljši kruh ali kolač Potica

Za Božič in Novo leto so po vseh krajih Slovenije gospodinje pekle posebne pogače iz boljšega testa, ki so mu dodale maščobo, mleko, jajca ter med. V kuharski knjigi Slovenske narodne jedi najdemo razna imena teh prazničnih kruhov in pogač: poprtnjak,bider, pomižnjak, pompužek, božičnik, popotnik, stavjek, župnik, pinca itd. Iz tega boljšega kruha je nastala potica ali povitica.

In kako so včasih naše stare mame zavijale potico nam lepo opiše Pavle Hafner v knjigi Ta dobra stara kuha:
Naše stare mame so potico zavijale na poseben način. Testo so na tanko razvaljale v obliki kroga. Debeli rob so obrezale. Po vsej površini so namazale nadev. V sredini je bil nadev bolj tanko namazan. V sredini kroga je gospodinja zarezala križ, katerega kraki so bili 12 cm dolgi. Nastali so 4 majhni trikotniki. Vsak trikotnik je gospodinja pričela zavijati iz sredine proti zunanjemu robu. Tako je nastal tenak dolg zvitek. Zvitek je prerezala in ga polagala v model v obliki kače, plast na plast, da je bil model do polovice naložen. Potem je dala model na toplo, da je potica vzhajala. Spekla jo je v krušni peči. Prve potice so bile iz stolčenega suhega sadja. Nekdaj, ko še niso poznali sladkorja, so vse nadeve sladkali z medom.

Za to vam za zaključek leta posvečenega medu, posredujemo recept za medeno potico, ki nam ga je zaupala naša dolgoletna dobaviteljica potic gospa Vesna Kovačič iz Vira pri Stični.

V skoraj 20-letnem sodelovanju gospo komaj poznamo, videli smo jo mogoče dvakrat. Prav gotovo sta zato najmanj 2 razloga, to da je gospa polno zaposlena s peko potic in ostalih slaščičarskih dobrot in da smo bili s potico vedno zadovoljni. Na dan gospa Vesna speče tudi do 200 potic. V mesecu decembru od 1.000-2.000. Njen izbor je izredno širok od kokosove, pehtranove, lešnikove, mandljeve, rožičeve,  rozinine, jabolčne, makove, skutine, čokoladne, orehove, ocvirkove do medene, pa še kakšna bi se našla.
Medeno potico gospa Vesna pripravi po receptu svoje stare mame.

Sestavine

Testo:

Nadev:

Posip:

Priprava

K mlačnemu mleku dodamo zdrobljen kvas, žličko sladkorja in žlico moke. Premešamo, postavimo na toplo, da kvas vzhaja. Medtem v moko naredimo vdolbino in vanjo dodamo zmehčano maslo, limonino lupinico, žličko soli, rumenjaka, rum, vzhajan kvas ter preostali sladkor. Vse hitro vgnetemo v testo in oblikujemo hlebček, ki naj počiva cca 30 min na toplem.

Med tem časom pripravimo nadev. Med, sladkor in mleko damo v posodo in počasi kuhamo 10 minut. Odstavimo in zamešamo sladko smetano, zmlete orehe, drobtine, jajci in limonino lupinico. Vzhajano testo tanko zvaljamo. Namažemo jo s še toplim nadevom, potresemo z rozini, trdno zvijemo, položimo v namazan model. Potica naj počasi vzhaja cca 60 min. Vzahano prebodemo in jo pečemo pri 160 stopinjah cca 60 min. Toplo namažemo z raztopljenim medom razredčenim z vodo, jo obrnemo z modelom in pustimo, da se počasi ohladi.

Fotogalerija

Prijava na obveščanje

Bodite obveščeni o novih člankih v Jezeršek okusi.

Arhiv člankov iz področja Recept meseca

 
Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...
Strinjam se