Pojdi na glavno vsebino

Leteči žganci

Leteči žganci

Pisni viri iz 17. stoletja pričajo, da so delavci (»fakini«) iz mestnega pristanišča ob Ljubljanici za malico v gostilni Pri zlati ladji najraje jedli ocvrta in pečena piščančja bedra ter perutnice, ki so jih imenovali leteči žganci.

Žganci (ajdovi, ječmenovi, pšenični) so bili sicer najbolj vsakdanji in množična jed, pogosto tudi jed revščine in preživetja. Slastni ocvrta bedra in perutnice so tako dobili to duhovito poimenovanje.

Avtor: prof. Janez Bogataj

Sestavine

Priprava

  1. Piščančja bedra in perutnice operemo in nasolimo
  2. Povaljamo jih v moko, potopimo v razžvrkljana jajca in povaljamo v drobtinah
  3. Ocvremo jih na olju

Prvotno so jih cvrli na svinjski masti ali lanenem olju.

Prijava na obveščanje

Bodite obveščeni o novih člankih v Jezeršek okusi.

Arhiv člankov iz področja Recept meseca

 
Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...
Strinjam se