Pojdi na glavno vsebino

Kdaj ima moški žar v očeh?

Kdaj ima moški žar v očeh?

Praktični napotki za damo in gospoda, ki se bosta lotila peke na žaru! Pazite, lahko vam postane vroče!

Najprej dama ...
Draga dama, ko se tvoj moški loti peke na žaru, ga občuduj, hvali in ljubkuj.
Bodi potrpežljiva in kot si mu v svojem srcu nekoč obljubila, ne pozabi, da moraš biti njegova edina in strastna pomočnica.
Pozabi, da te je mogoče ravnokar spravil na rob tvoje potrpežljivosti.
Tudi za to priložnost se ljubko uredi in bodi zapeljiva. Tokrat predpasnik ni v tvoji domeni in zapomni si, da ga ne potrebuješ. Tudi, če bo sila. Krilo za tako priložnost ni slaba izbira.
Vseskozi se smehljaj.
Bodi prijazna in gostoljubna.
Ne pozabi, da si ti gospodarica njegovega žara.
Ne pozabi na ogenj, ki žari v njegovih očeh.
Skrbno mu obriši čelo, ko se bo potil.
Vedno bodi korak pred njim – to pomeni, da mu v mislih slediš in mu, še preden bo dojel, da potrebuje npr. vilice za meso, te podaj.
Skrbeti moraš tudi za vajine goste, tako da vse to ne bo ostalo neopaženo.

In še nekaj kulinaričnih…
Preden pridejo gostje, naj bo vse pripravljeno, tako da boš z lahkoto opravljala svoje dolžnosti, ki so navedene zgoraj.
Izberi solate, ki lahko nekaj časa počivajo in se marinirajo, in ne solate, ki jo moraš pripraviti pred gosti, da ne izgubi vseh svojih dobrih lastnosti.
Pri izbiri solat bodi ravno prav kreativna, da zadovoljiš tako tradicionalni okus gostov kot tudi svojo edinstvenost (jed, ki jo narediš na svoj način).
Predlagam 3 vrste solat: tradicionalno, trendovsko in tvojo.
Zelo pomembne so tudi omakce, pomakce ali prelivi, ki lahko zažigajo, zato na njih ne pozabi. Izberi eno pikantno, eno običajno in eno osvežilno.
Pripraviš lahko tudi zeliščno maslo, ki bo nadgradilo še tako dobro pečeno meso.
Za začetek, ko gostje prihajajo, in med čakanjem, da bo meso pečeno, pripravi male prigrizke ali samo kakšno slano pecivo, izbrani namaz, lahko tudi kaj bolj osvežilnega – npr. melonine kroglice.
Prejšnji dan pripravi slastno sladico, s katero boš z veseljem presenetila svoje goste.
Ne pozabi pripraviti za svojega moškega vse potrebne opreme za pečenje na žaru – to so VILICE, KLEŠČE in LOPATKA.
Pripravi mu tudi izbrano lepo svetlečo posodo ali krožnik. Predlagam ognjevarno skledo, v katero bo lahko odložil pečeno meso, ribe ali zelenjavo.
Ne pozabi na slanino za mazanje žara. In predpasnik za moža.
Tudi zelenjava, če si jo boste dame zaželele z žara, ni v njegovi pristojnosti, zato poskrbi, da bo lepo očiščena in pripravljena za peko na žaru.
Mizo, za katero bodo gostje sedeli, skrbno pogrni s prtom, opremi z vsem potrebnim namiznim inventarjem – KROŽNIKI, PRIBOROM, SERVIETKI. Izberi živahne barve. Odloči se za prevladujočo barvo, ki ji boš sledila pri pripravi mize in bo rdeča nit. Seveda je lahko vse preprosto in enostavno, zato z dekoracijo vseeno ne pretiravaj. Če ste na vrtu, obdanem z rožami, tudi šopki niso potrebni.
Preden se lotiš pripravljanja mize, odpri kakšno izbrano revijo in si napasi oči.
Svetujem, da za pripravljene jedi pripraviš manjšo mizo, ki jo seveda tudi skrbno pogrneš, kjer si gostje sami sestavljajo krožnike. Bifejska ponudba pri vas doma. V tem primeru na to mizo postaviš tudi ves potreben inventar.
Pripravi ravno prav opazen koš za odpadke in ko bo čas, lahko goste nanj opozoriš.
Organiziraj, da bo pijača ohlajena in meso pripravljeno!
Tvoj moški naj ti z veseljem pomaga in sledi tvojim željam in potrebam. To je njegova dolžnost, da bo potem lahko blestel za žarom. AMEN.
Vso srečo!
Naslednje jutro boš utrujena, a zadovoljena, saj ne bo pozabil na svojo zvesto pomočnico.

... in kaj je ostalo za gospoda ...
Gospod, najprej ne pozabi na svojo ljubko pomočnico in ji pomagaj pripraviti vse potrebno za prihod gostov. Sledi vsem njenim željam, muham in kapricam. Mogoče boš moral tudi pet krat prestaviti kakšno mizo ali stol, ampak ti samo ubogaj, če želiš mir na vrtu in v srcu. Pri tem bodi potrpežljiv in predvsem TIHO.
Pohvali njeno skrbno delo.
Pohvali NJO.
Reci svoji dami, da je najlepša.

Še nekaj kulinaričnih...
Veš, da žar prenese vse vrte mesa, rib in zelenjave, pa tudi krompir, polento ...?
Ko boš pri mesarju izbiral meso za žar, naj bo govedina zorjena (uležana) in lepo marmorirana – najboljši je hrbet ali file. To velja tudi za teletino, vendar je pri teletini sočno tudi stegno.
Pri svinjini pa lahko izbereš tako marmorirano kot tudi bolj pusto meso, da zadovoljiš vsem okusom. Vrat je za tiste, ki imajo radi mastno in slastno. Hrbet, stegno in svinjska ribica pa tiste, ki prisegajo na pusto. Seveda lahko pusto meso obogatimo s slanino, panceto, pršutom ali na koncu z zeliščnim maslom in izbranimi pomakami. Lahko se poigraš s pripravo nabodal, ki jih obogatiš z zelenjavo, slanino, tudi sadjem, kozicami... seveda pa lahko vse to tudi kupiš. Samo ugibam lahko, kako se počutiš, ko pomisliš na pečena svinjska rebrca. Orgazmično?
Kura – naj bo piščanec ali puran – prsa ali stegno. Ljubke hrustljave perutničke. Fileji ali nabodala. Fileji naj bodo malo debelejši in ne kot zrezek, skozi katerega lahko vidiš svojo damo, kako se ti smehlja. Predlagam, da meso na hitro spečeš, saj je najmehkejša vrsta mesa, in na koncu premažeš ali preliješ s kakšnim slastnim pestom. Če ti uspe pri delih mesa s kožo narediti strastno skorjico, SVAKA ČAST ...
Jagnjetina – lahko zelo slastno meso, toda predlagam predhodno mariniranje. Meso naj bo v marinadi vsaj eno uro pred pečenjem, dovolj bodo olje, sveža zelišča in česen. Izberi zarebrnico, pleče in stegno pa za nabodala. Potrebna so daljšega in skrbnejšega pečenja.
Za vse vrte mesa pa velja – solimo ga tik pred pečenjem, še raje pa tik po pečenju.
In meso naj bo, preden ga daš na žar, segreto na sobno temperaturo.
Ribe.
Na zunaj hrustljave, znotraj nežne.
Lahko izbereš cele ribe ali fileje (brancin, postrv, orada, losos, tuna, mečarica in male igrive sardelice). Če ribe položiš neposredno na žar, moraš rešetko pred tem nujno naoljiti. Ribe obračaj previdno, da ne razpadejo.
Lahko jih dušiš v lastnem soku skupaj z izbrano zelenjavo. Za to priložnost izberemo pergamentni papir ali aluminijasto folijo, v katero jih skupaj z zelenjavo skrbno zavijemo. Tako ribje meso ostane nežno in sočno.
Kaj pa morski sadeži?
Zelo hvaležni so.
Predlagam kozice, kraljeve rake, Jakobove pokrovače – iz njih naredi pisana nabodala z zelenjavo, pa tudi ananas ali mango bosta v kombinaciji z ribami ne samo eksotična, ampak prava kulinarična poslastica. Še izbrani hišni pesto, pa boš pravi car v gostovih očeh.
In ne pozabi na hobotnico in lignje, ki se rada cmarita na ognju. Hobotnico moraš predhodno skuhati. Pozabi na čiščenje hobotnice, da ne spereš njenega morskega okusa z nje. Samo oljčno olje pa bo vesela in vsa mehka.
Za drage dame ne pozabi na zelenjavo. Sladostrastni jajčevci, ki jih mora dama predhodno narezati, nasoliti in obtežiti, da se izcedi grenki sok. Potem jih speci in maži z oljem, pa bodo dame prste oblizovale. Ne pozabi na paradižnike. Rezine na hitro obrni na vročem olju. Še list bazilike in rezina mozzarelle na opečenem kruhku, pa ti je uspel prigrizek.
Slavni ameriški koruzni storži s čilijem. Če ti bo dama pripravila zelenjavna nabodala, se jim ne upiraj. Lepo zlato jih popeci in polepšali bodo krožnike.
Še paprika – rdeča, zelena, rumena, cukete ...
Tudi sladico lahko pripraviš sam. Slastna banana, breskev, marelica ali nektarina ...
... in stopljena čokolada, ki jo pripravi dama ...
... na žaru pečene sadeže pomočimo v stopljeno čokolado in si oblizujemo prste ...
Če želiš res slastne in z dimom odišavljene jedi, potem nujno izberi oglje ali les.
Če pa si še ne upaš reči mojster žara, potem izberi plin, je manj zahteven in bolj praktičen. Ampak korajža velja.
Zmagal si.
... ne pozabi na svojo damo ...

Zjutraj se slišimo.
Nasvidenje!


Avtor: Ana Šušteršič, kreativni vodja kulinarike pri Jezeršek gostinstvu

Fotogalerija

Prijava na obveščanje

Bodite obveščeni o novih člankih v Jezeršek okusi.

Arhiv člankov iz področja Recept meseca

 
Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...
Strinjam se