Pojdi na glavno vsebino

Jezerškovo pohano pišče

Jezerškovo pohano pišče

Kreativna vodja Ana Šušteršič, ki je pri nas začela kot prva praktikantka, se prve Jezerškove malice spominja, kot bi bilo včeraj. Še danes se ji pred oči slikovito nariše domača garaža, v kateri se je vse skupaj začelo in iz katere je odromala prva malica: ocvrt piščanec s krompirjevo solato. Vas zanima, kako se je rodilo Jezerškovo "pohano" pišče?

 

Takole. Bilo je pred 35 leti. Nisem jih še imela 16. In tudi kave mi mami ni še dovolila piti. Ampak počitniško delo mi je pa zrihtala. In kariera se je začela. 

V Jezerškovi garaži – v sodobnem gostinskem objektu v farni vasi Sora. Zakaj sodobnem? Na koncu kuhinje je bila na steni velika črna tabla, na kateri je utripalo in utripalo, spomnim se rdečih in zelenih lučk in panike, ko kakšna ni gorela.

Na tej tabli se je začel kuhati krompir za krompirjevo solato.

Moj prvi mentor – NE – ne samo mentor, temveč trener tipa JANUS (to je tisti trener, ki je Petru Prevcu pomagal do kristalnega globusa) si je prvi v Sloveniji zamislil elektronski prižig oziroma vžig kotla, v katerem se je kuhal krompir.

Čas 04.00 zjutraj: prvič pozvoni budilka

Čas 04.15: drugič pozvoni budilka

Čas 04.30: pod mojim oknom se prižgejo luči in avtomobilska hupa me zbudi.

MORA.

Panika, zaspala sem. Alenka je že tu in hudo se mi mudi.

Čas 04.40: z Alenko prideva v službo. Zbudiva Francija in Sonjo. Se preoblečeva v seksi haljice. Jaz pristavim za kavo.

Preveriva, ali je krompir kuhan. Ali tista črna tabla na koncu kuhinje deluje ali je mogoče zatajila. Alenka mislim, da še vedno ni dobro spala, ker tisti črni tabli ni bilo za zaupat.

Vse je OK. Odcediva krompir, pristaviva stole in jaz zakuham kavo.

Pridružita se Franci in Sonja.

Začnemo lupiti krompir in pijemo kavo. Mami še ne ve – da pijem kavo.

Od takrat sem kofetarca na kvadrat.

Vsakič znova moram poslušati Alenko, da krompirja ne smem nabadati na vilice, ampak ga lupiti in obračati tako hitro, da ne peče. Alenka, peče, peče, peče, pa obračaj kakor hočeš. Ampak me je utrdila.

Hvala bogu smo v sodobni kuhinji z univerzalnim kuhinjskim strojem, ki ima nastavek za rezanje krompirja. Sestavimo stroj, pod katerega zapeljemo voziček, v katerega letijo rezine krompirja.

Za 600 malic smo morali olupiti in narezati:

180 kg krompirja narezanega na rezine

... ga zmešati z

… in nastala je krompirjeva solata.

 

Zdaj pa piščanec.

Spet sodobna naprava podobna kakšni fitnes aparaturi za izgubljanje maščob. Ne, to je stroj za razkosavanje piščanca na porabniške dele. Na stegno, kračo, prsi, perutničke so za nas...

Takole. Trener vzame piščanca v roke in ga porine skozi vrteč okrogel nož. Ja, kar strašljivo in bogaboječe opravilo iz moje perspektive. Kosi piščanca letijo v posode. Sonja ga soli, popra in premeša. Jaz Alenki pomagam ubijati jajca. Luštno opravilo. Pripraviva še moko in drobtine za paniranje. Sonja pripravi olje za cvrenje.

Zdaj pa JEZERŠKOVA posebnost – tekoči trak v gostinstvu.

Prvo pravilo, ki sem ga slišala vsakič, ko smo panirali.

IMAŠ DVE ROKI – zato, da obe uporabljaš.

Z eno roko vzamem v roke kos piščanca, ki ga povaljam najprej v moki. Z drugo roko vzamem z moko prevlečenega piščanca iz moke, ga rahlo otresem in ga potopim v stepena jajca, kjer ga prevzame Alenka, ki s prvo roko vzame kos piščanca iz jajc, ga v zraku odcedi, prestavi v drugo roko in vrže v drobtine, kjer ga prevzame Sonja. Sonja s prvo roko sprejme kos piščanca, z drugo zagrabi drobtine s katerimi pokrije kos piščanca in potem obe roki položi na kos piščanca, tako da se drobtine čimbolj oprimejo piščanca.

Nato kos piščanca osvobodi in ga otrese, da padejo odvečne drobtine dol.

Kot vsak trener tudi naš meri čas – paniranja – in ve, kako hitro smo sposobne panirati.

V tej sodobni kuhinji ima trener vse preračunano.

Količine, prehransko vrednost, kalorije … no, ALERGENOV pa še NE. 

Po 600 kosih si otresemo še obe roki, da jih sprostimo. HA HA ...

Za 600 malic potrebujemo:

Medtem trener že začne s cvrenjem. Najmanj 20 minut v vročem olju do zlato rjave hrustljave skorjice.

Seveda je bila to tudi za nas NAJBOLJŠA malca na svetu!

Avtor: Ana Šušteršič

Prijava na obveščanje

Bodite obveščeni o novih člankih v Jezeršek okusi.

Arhiv člankov iz področja Recept meseca

 
Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...
Strinjam se