Pojdi na glavno vsebino

Igrive sardelce

Igrive sardelce

Sardele na način vrtne penice a'la Sophia Loren. "To je druga siciljanska jed, ki mi tako ugaja, da bi zanjo umrla."

Takole pravi Sophia:
»To je druga siciljanska jed, ki mi tako ugaja, da bi zanjo umrla. Predvsem zato, ker je sardina (ki jo v Italiji imenujejo sinja, ker ima luske in meso, ki vlečejo na to barvo) zelo okusna, bodisi ocvrta, bodisi pečena, bodisi na način, ki vam ga bom opisala in, ki se imenuje na način vrtne penice, ker spominja na ptice, ki jo sladokusci zelo cenijo. Ker se ta riba zlahka dobi in stane malo, jo mnogi snobistično zavračajo, vendar mislim, da nimajo prav, saj so ob nekaj dobrega. Sardine je treba na pol odpreti na trebušni strani, vendar se morajo na nasprotni strani držati skupaj. Seveda odrežemo glavo, odstranimo hrbtno kost in operemo, odprte postavimo vsako zase nekoliko stran, da se odtečejo. Medtem pripravimo nadev. Za 0,5 kg sardin segrejemo v ponvi 30-40 g olja z nekaj žlicami drobtin. Ko so drobtine dobro popražene, jih predenemo v lončeno skledo in zmešamo z žlico že opranih in dobro osušenih sultanin, z žlico pinjol, s pestjo sesekljanega peteršilja, nekaj sardeljimi fileti, ki smo jih oprali, očistili koščic in potem sesekljali. Nato poprašimo s soljo in poprom. Vse dobro, rahlo premešamo. Potem položimo žlico te mase na odprto sardino, jo zvijemo, da nastane zvitek, ki ga povežemo z enim ali dvema lesenima zobotrebcema. To ponovimo z vsako sardino. Nazadnje jih položimo v z oljem namazan pekač (danes na peki papir). Čez potresemo malo z drobtinami, pokapljamo z oljem in postavimo v pečico za pol ure.«

Alternativa danes
Namesto peteršilja lahko uporabimo mlade špinačne liste, čemaž, že pripravljen pesto bazilike in vse vrste oreščkov, mandeljne, lešnike, arašide ...

Marinada a'la Ana
Sestavine za 4 osebe:
2 veliki beli čebuli– srebrnjak, poljubno narezane
Žlička gorčičnih semen
Žlička pesta sušenih paradižnikov
20 dag pisane (rdeča, rumena, zelena) paprike, poljubno narezane
10 češnjevih paradižnikov, poljubno narezanih
Sol, poper, lovor list rožmarin, vejica timijana, belo vino, limonin sok, drobnjak ali peteršilj

Priprava marinade
Na oljčnem olju sotiramo belo čebulo, dodamo papriko, lovor list, rožmarin, sol in poper. Zalijemo z malo belega vina in rahlo pokuhamo. Ohladimo. Ohlajeni čebuli primešamo gorčična semena , paradižnikov pesto, male rdeče paradižnike, limonin sok, drobnjak ali peteršilj.

Kako jed postrežemo
Sardele lahko postrežemo tople ali mrzle. Položimo jih na pripravljeno marinado, okrasimo s krhlji limone, lističi peteršilja ali vejico drobnjaka.

 

Avtor recepta je Ana Šušteršič, kreativni vodja kulinarike pri Jezeršek gostinstvu d.o.o.. Recept je pripravila glede na kuharski knjigo Sophie Loren. Še več okusnih italijanskih receptov se lahko naučite na kuharski delavnici 'V kuhinji z ljubeznijo s Sophijo Loren'.

 

Foto: Naša draga tečajnica Živa, hvala! ;)

Fotogalerija

Prijava na obveščanje

Bodite obveščeni o novih člankih v Jezeršek okusi.

Arhiv člankov iz področja Recept meseca

 
Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...
Strinjam se