Pojdi na glavno vsebino

Gosja jetra - spomin na Francijo

Gosja jetra - spomin na Francijo

Recept za MOUSSE GOSJIH JETER PO CAHORSKO s seboj nosi tudi zanimivo zgodbo o obisku francoskega mesta Cahors. Tja sta se pred nekaj leti odpravila naša Luka Jezeršek in Ana Šušteršič, spomine na to dogodivščino pa je samo za vas strnila Ana Šušteršič. Dober tek in prijetno branje!

 

 

 

Mousse gosjih jeter po Cahorsko

Sestavine

300 g sladke smetane

125 g očiščenih gosjih jeter

1 jajce

solni cvet

sveže mlet beli poper

muškatni orešček

ingver v prahu

Jetra skuhamo (približno 15 minut) in nato kuhana spasiramo. Sladko smetano ter jajce stepemo. Vse sestavine umešamo in dodamo solni cvet, sveže mlet bel poper, muškatni orešček in ingver. Pripravljeno zmes damo v skodelice in skuhamo. Po želji jo lahko skuhamo skupaj v eni posodi. Ohladimo.

Kako jed serviramo 

Na krožnik se najprej podpišemo. V našem primeru s terjakom. S kleščami za sladoled oblikujemo kepico gosjega moussa. Dodamo 2 žlici unikatnih jesenski sadežev – marmelade.

Za piko na i poskrbi vejica svežega zelišča, če je vreme ugodno.

Marmelada jesenskih sadežev

1 kg suhih mesnatih fig

1 kg kutin

0,5 kg jabolk

1 rjavega sladkorja

1 l belega vina

cimetova palčka

limonina lupinica

Sadeže operemo in osušimo.

Belo vino zavremo in v njem dan ali dva namakamo suhe fige, da se napnejo in prepojijo.

Nato jih zmeljemo. Dodamo olupljene, očiščene in naribane kutine in kuhamo, da počasi brbota. Ves čas mešamo ter med mešanjem dodajamo sladkor. Ko mine nekaj časa, dodamo še olupljena, očiščena in naribana jabolka. Kuhamo še toliko časa, da se jabolka zmehčajo. Kuhano marmelado še vročo nadevamo v ogrete kozarce in zapremo. 

Bučna marmelada

1 kg bučnega mesa MELONETTE JASPEE de VANDEE

1 kg rjavega sladkorja

1 žlička naribanega ingverja

sok 2 limon

Bučo razpolovimo, olupimo in odstranimo peške. Bučno meso narežemo na majhne kose in kuhamo na majhnem ognju. Počasi dodajamo sladkor. Dodamo še ingver in limonin sok. Masa naj počasi brbota. Vročo marmelado napolnimo v kozarce in zapremo. Marmelada z žametno strukturo ima okus po kostanjih. Zanimiv okus nastane, če bučni marmeladi dodamo gorčična semena.

SPOMIN NA CAHORS (Ana Šušteršič)

Pred nekaj leti sva se z Lukom znašla na avtobusu polnem slovenskih glasbenih zvezdnikov na poti v majhno francosko mesto Cahors na meji s Španijo. Poleg vseslovenske glasbene scene in dveh kuharjev so za pestrost poskrbeli še nekateri mojstri svoje obrti: »ribnčan«, medičar, klekljarice, mojster okraševanja velikonočnih jajc z zobozdravniškim svedrom ... Predstavljali smo Slovenijo v malem.

Bila je jesen, polna radoživih barv, zrelega grozdja, toplih in zanimivih ljudi, prijetnega popoldanskega kofetkanja v mestu, ogledovanja izložb, spoznavanja drugačnih kultur in GOSJIH JETER. Prikupne delikatese z gosjimi jetri in številnimi drugimi dobrotami so nas pozdravljale na vsakem koraku.

Vsi udeženci, razen naju, so spali pri družinah in zelo dobro sem jim je godilo. Kaj pa midva?

Midva sva morala hitro stopiti na trdna tla. Pristala sva v kuhinji z eno Michelinovo zvezdico. Kaj to pomeni, sva hitro spoznala. Najprej sva prvo noč spala v sobi za goste, ki je imela celo svoj bazen, nato pa vse ostale noči v sobi za vajence. »Mišelinko« sva občutila v pravem pomenu besede. Kuhinja je bila majhna, stara, temna in zelo živahna – prava pravcata Pekarna Mišmaš. Poleg gospodarja, ki je vzbujal strah in trepet prav pri vseh vpletenih, je v kuhinji stažiral tudi njegov sin, poleg njega pa še nekaj fantov in eno dekle.

GOSJA JETRA? Tako veliko jih v živo še nikoli nisva videla. Gospodar jih je prinesel v kuhinjo kot čisto zlato. Bila so sveža, mehka, trepetajoča in zardela. Potem smo jih nežno umili in odstranili vse kožice. Tako pripravljena so čakala na nove in stare kulinarične podvige. Spomnim se jedi z gosjimi jetri in jurčki, terine gosjih jeter z lešniki in moussa gosjih jeter, za katerega mi je nekako uspelo priti do recepta. Mladi šef se je malo omehčal, ko starega ni bilo v bližini.

Fotogalerija

Prijava na obveščanje

Bodite obveščeni o novih člankih v Jezeršek okusi.

Arhiv člankov iz področja Recept meseca

 
Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...
Strinjam se