Pojdi na glavno vsebino

Čudovita jed iz Napolija: Parmigiana

Čudovita jed iz Napolija: Parmigiana

»To je čudovita jed, toda meni predstavlja tudi neraziskano skrivnost. Zakaj se imenuje Parmigiana, če pa je to čisto napolitanska jed, zastava napolitanske kuhinje. Ali gre za zgodovinsko krivico, nehoteni nesporazum ali za zaroto lokalnega patriotizma?« Sophia Loren

No poglejmo, za kaj gre:
Vzemite 1 kg debelih jajčevcev, očistite jih in razrežite na rezine, debele manj kot pol cm. Položite rezine na krožnik in jih posujte z debelo soljo, pokrijte z drugim krožnikom in tega obtežite, tako, da se bo iz jajčevcev odcedil grenki sok.

Čez 2 uri jih operite, obrišite in tudi nekoliko stisnite, tako da se jajčevci kar se da dobro osušijo. Tako pripravljene rezine ocvrite na razbeljenem olju. Posebej pripravite omako iz paradižnikov, približno 800 g, ki ste jih pretlačili skozi sito in dali v ponev z malo soli in nekaj lističi bazilike, toda brez olja. Počakati morate, da voda paradižnika malo povre in omaka zgosti.

Potem dajte v pekač, ki je namazan z oljem, najprej nekaj žlic te omake, nato plast ocvrtih jajčevcev, potresite z nastrganim parmezanom, zatem napravite plast iz tankih rezin mozzarelle, nekaj lističev bazilike in žlice stepenega jajca.

Začnite spet z omako, jajčevci, parmezanom, mozzarello, jajcem in spet od začetka, tako da boste imeli najmanj tri plasti vsakega. Na vrh mora priti plast omake.
Porinite v vročo pečico za 40-50 minut.

Nasvet: to jed, ki je v veliki časti po vsej južni Italiji, lahko napravimo tudi z jajčevci, ki smo jih pred cvrenjem povaljali še v jajcu in moki. Jed tako dobi slastnejši okus.

Jed lahko napravimo tudi iz polovice jajčevcev in polovice bučk.

Priredba recepta: Ana Šušteršič, kreativni vodja kulinarike

Fotogalerija

Prijava na obveščanje

Bodite obveščeni o novih člankih v Jezeršek okusi.

Arhiv člankov iz področja Recept meseca

 
Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...
Strinjam se