Pojdi na glavno vsebino

Bakala na rdeče in štruklji wljkáva

Bakala na rdeče in štruklji wljkáva

Bakala je istrska jed, ki ima za osnovo posušeno polenovko. Bolj poznana različica bakalaja je bakala na belo, ki je izjemna hladna jed, običajno pripravljena ob božiču. Tokrat pripravljamo drugačno, toplo različico jedi, Bakala na rdeče.

Zanimiva spremljava bakalaja so lahko štruklji wljkáva. Ime teh štrukljev izvira iz narečne besede »wljká«, kar pomeni oljka. Oljke so torej eden ključnih elementov nadeva teh štrukljev.

Bakala na rdeče

Sestavine

Priprava

  1. Že namočeno polenovko damo v posodo, prelijemo z vodo, solimo in kuhamo toliko časa, da se zmehča. Nato jo vzamemo iz vode, očistimo (odstranimo kosti) in zrežemo na kose. Vodo v kateri se je kuhala, prihranimo.
  2. V drugi posodi (kozici) na oljčnem olju pocvremo narezano čebulo in sesekljan česen.
  3. Dodamo kuhano polenovko, malo popopramo in pražimo, da dobi barvo.
  4. Nato dodamo šalšo in nekaj vode, v kateri se je kuhala polenovka, sesekljan peteršilj, premešamo in nekoliko pokuhamo.

Štruklji

Sestavine

Nadev:

Priprava

  1. Najprej pripravimo nadev. Na olju prepražimo na drobno sesekljano čebulo, da postekleni. Dodamo mleto ali nasekljano meso klobas, salam ali drugo suho svinjsko meso. Nekaj časa pražimo, dodamo majaron, sol po potrebi in nekaj drobtin.
  2. Zalijemo z vodo. V nadev dodamo še narezane ali nadrobljene oljke.
  3. Vlečeno testo razvaljamo (razvlečemo) v pravokotnik.
  4. Pol testa premežemo s stepenim jajcem, drugo polovico z oljem ali raztoplenim maslom.
  5. Na del testa, ki je premazan z jajcem, namažemo nadev.
  6. Testo zvijemo in pečemo v pomaščenem pekaču v pečici od 20 do 25 minut pri 200⁰C. Med peko večkrat nekoliko polijemo (pokapljamo) z belim briškim vinom.

Prijava na obveščanje

Bodite obveščeni o novih člankih v Jezeršek okusi.

Arhiv člankov iz področja Recept meseca

 
Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...
Strinjam se