Pojdi na glavno vsebino

Sonja Jezeršek

Sonja Jezeršek

Poznate pregovor »Ženska podpira 3 vogale hiše«? Verjetno pregovor drži, vendar obstajajo izjeme. Obstajajo ženske, ki nosijo hiše in ne le vogale hiš. Obstajajo super-ženske. Sonja Jezeršek je ena takšnih. Dvor Jezeršek, Hiša kulinarike Jezeršek in domača hiša v Žlebah so tiste, ki bi se brez njene pomoči že davno zrušile pod bremenom Jezerškovih »decov«. Poglejmo, kje je njena skrivnost.

Kljub temu, da ljudje običajno poznajo Sonjo kot nekoliko sramežljivo žensko, ki se ne želi izpostavljati javnosti, je v resnici Sonja precej drzna ženska. Ne verjamete? Pri rosnih dvajsetih je zapeljala svojega srednješolskega profesorja Franca Jezerška, redno se vzpenja na najvišje vrhove Evrope, nekateri merijo preko štiri tisočake, vsako poletje pozabi na delo in družino in se odpravi na potovanje s prijateljicami. Sonja je morda nekoliko sramežljiva, vendar vse prej kot dolgočasna.

Sonja najbolj blesti v svojem laboratoriju - kuhinji Dvora Jezeršek. Veliko je tistih, ki Sonjo poznajo po okusu njenih mojstrovin. Ena takšnih jedi so vampi po tržaško. Mnogi vampov nikoli ne jedo, a ljubijo vampe po receptu Sonje. Njena ocvirkovka je nad slastna, golaž je božanski, zeliščna juha, loška medla ... Lahko bi naštevali v nedogled. V zadnjem času Sonja dela različne poizkuse. Najbolj jo veseli priprava nekaterih skoraj pozabljenijh jedi Slovenije, kot so ajdovi krapci, Erpica, Potancelj, Pohla, Sirova zafrk(n)jača, Belokranjska pogača, Kvasenica, Ocvirkove in Kranjske pogačice. Inspiracije in recepture za takšne jedi išče vsepovsod. Vanja Damjanić (Gostilna Kukelj) jo je naučila pripravljati gluhe štruklje, Joži in Miha Ledinek (Gostilna Ledinek, Šmarna Gora) sta ji razkrila skrivnosti pri pripravi Ajdovega kruha z orehi, Marjana Firbas (Domačija Firbas) kako se pravilno pripravi Prleška gibanica, skupaj sta jih pripravili kar 75. Njeno sveto pismo je knjiga Okusiti Slovenijo, delo prijatelja Janeza Bogataja, ki jo znova in znova navdihuje z bogastvom kulinarika Slovenije.

Sonja je danes bolj srečna in nasmejana kot kdarkoli prej, verjetno sta razloga za to dva. Jan in Jera. Končno se lahko Sonja pohvali s svojima vnukoma, ki sta gotovo vir njene energije in dobre volje. Komaj čaka priložnosti, ko lahko priskoči na pomoč in prevzame varstvo katerega od njiju. To ji gre odlično od rok in kot se za pravo babico spodobi ju primerno razvaja. Vedno se v njenem predalu najde košček čokolade ali nekaj, kar imajo otroci radi.

Ste kdaj razmišljali, kaj bi bili v naslednjem življenju? Bi bili slavni in bogati? Bi imeli moč in oblast? Bi potovali okrog sveta? Sonja je pred kratkim izjavila, da če bi lahko izbirala, bi bila v naslednjem življenju oskrbnica gorske koče. Pasla bi koze, kuhala čaj in pekla ocvirkovko. Morda ne bo potrebno čakati do naslednjega življenja. Veliko je gorskih koč, ki bi Sonjo potrebovale in zagotovo se obiskovalcev nebi manjkalo.

Fotogalerija

Prijava na obveščanje

Bodite obveščeni o novih člankih v Jezeršek okusi.

 
Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...
Strinjam se