Pojdi na glavno vsebino

Prvič v Sloveniji

Prvič v Sloveniji

Jezerškovi smo pred kratkim gostili skupino dobrih prijateljev, ki jih je v Slovenijo prvič povabil Martin Jezeršek. Pisano druščino so sestavljali njegovi sošolci z mednarodne hotelirske šole v Švici, ki prihajajo z vseh koncev sveta. Ste se že kdaj spraševali, kakšna se naša mala država zdi tujcem, v tem primeru študentom mednarodne hotelirske šole, ki so videli že velik del sveta in na turizem gledajo z veliko bolj kritičnim očesom kot povprečen turist?

Za nas so zbrali svoje vtise o Sloveniji in zapisali sledeče: 

Pred kratkim je skupina šestih prešerno nasmejanih turistov prečkala italijansko-slovensko mejo. Polni pričakovanj si nismo znali natančno predstavljati, kaj nas čaka onkraj meje. Pot nas je peljala preko prekrasnih švicarsko-italijanskih Alp, po Padski nižini, vse do gostih in zelenih gozdov Vipavske doline.

Ko smo se peljali skozi vipavske gozdove, niti pomislili nismo, da je to le začetek in da ima Slovenija toliko naravnih lepot. Strma skalnata pobočja okoli blejskega jezera, ki ostro zarežejo v globine jezera, očarljive ceste, ki spretno vijugajo med nedotaknjenimi lepotami triglavskega nacionalnega parka... In končno; zasneženi vrhovi, prepleteni z ozkimi dolinami in strmimi pobočji, ki v naročju Gorenjske skrivajo Planico.

Narava je v Sloveniji brez dvoma neverjetna, brez slabe vesti se lahko postavi ob bok švicarskim Alpam ali pa švedskim jezerom. Pa vendar skriva država na sončni strani Alp mnogo več kot le prelepo naravo. To smo ugotovili, ko so prispeli v Ljubljano.

Slovenska prestolnica nas je pozdravila s trendovsko osvetljenimi prenovljenimi nabrežji, ki jih ponekod krasijo vrbe žalujke. Slikovita nabrežja s številnimi pisanimi ulicami tvorijo prečudovito kuliso, ki z bogato gostinsko ponudbo v center Ljubljane privablja staro in mlado. Tu je moč najti vse; od starih lokalov z, lesenimi podi, ki vsak zase pripoveduje svojo zgodbo, do tistih bolj modernih, dizajnersko osvetljenih vinskih barov, kjer se zbirajo množice ljudi ...

Ljubljana nas je začarala - s svojim urbanim, arhitekturnim in kulturnim bogastvom. Pred slavnim ljubljanskim Tromostovjem smo za trenutek verjeli, da stojimo pred londonskim Harrodsom ... Slikovite fasade, ki jih je zasnoval Jože Plečnik, in številne secesijske stavbe se v vsem svojem blišču bohotijo enako, kot so se nekoč, v času Avstro-Ogrske. Prav vsaka stavba posebej pripoveduje o bogati zgodovini tega prekrasnega glavnega mesta.

 


Očarala nas je Ljubljana, očarale so nas naravne lepote Slovenije. Očarali pa so nas tudi Slovenci: težko je najti bolj gostoljuben in prijazen narod. In vse to je v nas prebudilo eno samo željo: da bi se čim prej spet vrnili v to deželo na sončni strani Alp! (Gabriel, Arturo, Maurice, Urs, Petr & Kenny)

 

Fotogalerija

Prijava na obveščanje

Bodite obveščeni o novih člankih v Jezeršek okusi.

 
Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...
Strinjam se