Pojdi na glavno vsebino

Hiša Cvetlic Jezeršek

Hiša Cvetlic Jezeršek

Hiša Cvetlic Jezeršek bi bilo najverjetneje ime velike stavbe na začetku vasi Sora, če bi pred 50 leti padla cifra in ne glava kovanca Franca Jezerška, ko se je kot najstnik na Maticovi kmetiji v Hotavljah odločal o svoji karieri. Vendar je padla glava in postal je kuhar!

S kolesom se je vozil na prakso v 30 kilometrov oddaljen Kranj, postal je profesor kuharstva, vodja vseh šolskih restavracij v Ljubljani in del elitne kuharske ekipe predsednika Tita. Bil je drzen! Zapeljal je lastno učenko, danes ženo Sonjo! Kuhal v Beogradu, Sarajevu, na Brionih in na znamenitem Galebu, kjer je s Titom in Jovanko gostil največje predsednike držav po različnih koncih sveta! Več kot to, Franc Jezeršek je postal in je ostal podjetnik, ki je iz domače garaže zgradil to, kar se danes imenuje Jezeršek gostinstvo!

Velik del njegovega življenja se res vrti okrog gostinstva, vseeno pa ima Franci, ne boste verjeli, hobije! Pa vendar so tudi hobiji povezani z stvarmi, ki jih ima v življenju (poleg Sonje) najraje. Hrana in vino! Izobraženi kuhar danes kuha le še za hobi. Ob nedeljah, praznikih in na dopustu. Tisti, ki ga dobro poznajo, vedo, da Franci najbolj žari, kadar kuha! Vendar nerad kuha le zase. Najraje kuha za svoje prijatelje in družino. Še raje kuha za prijatelje in družino hkrati.

Poletne počitnice je Franci z družino dolga leta preživljal v hiši na hrvaški strani Piranskega zaliva, kjer ga je človek le redko videl na plaži. Kadar se je tam pojavil, je sedel oddaljen od kopalcev. Z gležnji v morju je čistil ribe in školjke, za nekaj sekund zaplaval in se vrnil v svojo letno kuhinjo, kjer je bil odgovoren za zajtrk, kosilo, večerjo in vse malice. Res ni poznal veliko kopalcev, je pa poznal vse ribiče in branjevke, katere je vsak dan ob šestih zjutraj srečal na veliki tržnici v Umagu.

Danes so hobiji predvsem povezani s skupino dobrih prijateljev, pod imenom Brlogarji. Njihovo zbirališče in osrednji prostor je t.i. Brlog - vinska klet na Šmarni Gori nad Ljubljano, kjer imajo tedenske sestanke, letne in mesečne skupščine. Poleg tega so tu petkove malice, nogometne in košarkarske tekme, zimski, spomladanski, poletni in jesenski dopusti, trgatve, strokovni izleti po Franciji, Španiji... Gre za resen hobi, kjer ni izgovorov in opravičil!

Kaj ga spravi ob živce? Blefiranje in nestrokovnost! Pogosto ga iztirijo prav sinovi, kateri bi ga včasih označili za preveč "dobrodelnega", norega, staromodnega... Pa vendar je vedno (bolj ali manj) odprt za novosti in tudi sinovi mu to priznajo.

Nekaj je zagotovo! Če bi takrat na Hotavljah padla cifra, bi bilo zelo drugače, a Franci bi bil enak!

Uspešen!

Fotogalerija

Prijava na obveščanje

Bodite obveščeni o novih člankih v Jezeršek okusi.

 
Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...
Strinjam se