Pojdi na glavno vsebino

Z Mojco Polak kuhamo ekološko!

Z Mojco Polak kuhamo ekološko!

Akademija Jezeršek je 23. februarja gostila predavateljico, gurmanko in dobro družinsko prijateljico Jezerškovih, Mojco Polak z Višje strokovne šole za gostinstvo in turizem Maribor. Tema kuharske delavnice je bila ekološka kuhinja, ki tudi v Sloveniji postaja vse bolj pomembna in priljubljena. Že pred težko pričakovano kuharsko delavnico smo Mojco prosili za nekaj besed o ekološki kuhinji, tule objavljamo najpomembnejša vodila.

Mojca Polak je zapisala:

Če želiš jesti sveže, jej lokalno.

Če želiš jesti poceni, jej sezonsko.

Če želiš jesti okusno, sveže in ugodno, jej ekološko pridelano hrano.

Pri kuhanju z ekološkimi živili, moramo tehnološko stopiti nekaj korakov v preteklost. Če samo pomislimo na polne okuse preprostih jedi, ki so jih naši predniki znali pripraviti iz zelo elementarnih doma pridelanih živil ter z zelo preprostimi kuharskimi tehnikami, se lahko strinjamo, da so bili prav oni pionirji ekološke kuhe.

Zaradi polnega okusa ekoloških živil, ki je očitna prednost visokega deleža suhe snovi v njih, imamo pri kuhi samo eno nalogo –ohraniti prvinski okus. Počasno kuhanje, nizki temperaturni postopki, vključevanje arhaičnih kuharskih postopkov in prava mera začimb, so ključna izhodišča pri tem.

Ekološki odnos do kuhanja kažemo tudi s tem, da uporabimo 100 % delež živila. Pri sadju lahko olupke in dele oplodja uporabimo za to, da sami pripravimo kis ali pa z njimi pripravimo kompot.

Obrezke od zelenjave in zelišč, ki niso nagniti lahko v kuhinjskem mešalcu zmeljemo, ter jih pomešane s soljo uporabimo kot začimbni dodatek.

Minili so časi, ko smo se naslajali samo nad fileji. Danes je bolj kot kadarkoli prej v modi uporaba vseh delov živali, tudi drobovine in kosti. V znameniti pariški restavraciji Le Pre Catelan, je najbolj prodajan krožnik zadnjih let sestavljen iz kosti telečje stegnenice, ter lisičk. Kosti mamijo gurmane tako, da iz njih izsesajo zadnjo sled okusnega mozga. Tako preprosto zna biti, ko kuhamo z živili, ki imajo prvinski okus. Zato navijajmo za ekološka živila.

 

Mojca Polak

Višja strokovna šola za gostinstvo in turizem Maribor

Fotogalerija

Prijava na obveščanje

Bodite obveščeni o novih člankih v Jezeršek okusi.

Arhiv člankov iz področja Aktualno

 
Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...
Strinjam se