Pojdi na glavno vsebino

Pomen prednovoletnih srečanj

Pomen prednovoletnih srečanj

Praznični december je čas številnih prednovoletnih srečanj. O njihovem pomenu za zaposlene in poslovne partnerje smo se pogovarjali z Marto Kos Marko, direktorico in voditeljico treningov managementa in prodaje hčerinskega podjetja GKTI Slovenija.

December je pred vrati in kmalu bo nastopilo praznično vzdušje in z njim raznorazna prednovoletna srečanja. Kako pogosto se dandanes podjetja odločajo za organizacijo prednovoletnih srečanj?

Večina podjetij, s katerimi delamo, organizira takšna srečanja. Že res, da je kriza vplivala tudi na različno dojemanje takšnih dogodkov. Menim pa, da se celo v tistih podjetjih, ki jim ne gre preveč dobro zavedajo, kaj lahko takšno srečanje pomeni. Potem pač najdejo drugačne načine skupnega praznovanja, tudi tako, da zaposleni sami prispevajo majhen znesek.

Se je pomen le-teh skozi čas kaj spremenil?

Spremenilo se je predvsem dojemanje takšnih srečanj. Medtem, ko so včasih to organizirali bolj zaradi zabave, gre danes razmišljanje vedno bolj v smeri, da gre tudi za motivacijo zaposlenih, za praznovanje uspehov in druženje med ljudmi, ki so med letom izpostavljeni različnim poslovnim pritiskom. Pred kratkim sem se pogovarjala z enim res odličnim direktorjem, ki mi je povedal, da je zanj organizacija prednovoletnega srečanja zaposlenih investicija, ne strošek. Prav tako v tujini večkrat slišim, da je praznovanje in proslavljanje v podjetjih nujno, če želimo vzdrževati visoko stopnjo zavzetosti zaposlenih.

Prednovoletna srečanja so odlična priložnost za medsebojno združenje v nekoliko manj formalnem vzdušju. Kako pomembna so za krepitev odnosov s poslovnimi partnerji?

So pomembna, je pa zelo pomembno kako jih izvedemo. Namreč, če gre zgolj za to, da nekdo »odkljuka«, da je to organiziral, se mu lahko takšno srečanje tudi maščuje. Srečanja s poslovnimi partnerji morajo biti zato predvsem prisrčna, udeleženci morajo biti deležni dobrega nagovora s strani organizatorja, za hrano in pijačo pa velja, bolje manj, pa tisto bolj izbrano oziroma v skladu s tem, kar podjetje-organizator živi. Na sprejemih in srečanjih v Sloveniji včasih opažam, da gostje ne spoštujejo organizatorjevega programa in si ta čas vzamejo za klepet, kar seveda ni primerno.

Kaj pa prednovoletna srečanja pomenijo zaposlenim v podjetjih?

Zelo veliko. Danes so nad zaposlenimi vedno večji pritiski, treba je dosegati cilje, biti vedno boljši. Vse to je možno le, če so zaposleni motivirani in zavzeti za svoje delo. In ta mehkejši del, organizacija srečanj, lahko zaposlene vsaj za malo iztrga iz včasih krutega vsakdana hkrati pa vodstvo podjetja in lastniki s tem pokažejo, da znajo delati po sistemu »daj-dam«. Če v ljudi ne vlagamo tudi ne moremo pričakovati, da bodo vedno maksimalno dobro delali.

Prijava na obveščanje

Bodite obveščeni o novih člankih v Jezeršek okusi.

Arhiv člankov iz področja Aktualno

 
Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...
Strinjam se