Pojdi na glavno vsebino

Ljubljana praznuje 2000 let Emone

Ljubljana praznuje 2000 let Emone

Vas zanima, kako lahko emonsko obarvate vašo letošnjo prireditev? Predstavljamo emonske kulinarične ideje.

Dva tisoč let pred Ljubljano je tu stalo rimsko mesto Emona. Leto 2014, ko Ljubljana praznuje jubilej Emone, bo zaznamoval živahen program dogodkov in doživetij, ki bodo obujala vzdušje rimskih časov.

V Hiši kulinarike Jezeršek so se kuharski mojstri oblekli v Rimljane in sestavili njim najljubšo gostijo. Za kuhanje so uporabili lončene posode in vrče, zraven pa si postregli z napitkom iz grozdja.
 
Udeležence emonske pogostitve bodo pozdravili s sladkim napojem Mulsum. Polega sadeža trte so napitku primešane skrivne začimbe, ki mu dajo čarobne lastnosti. Postreže se ohlajeno.

Gustum ali hladna emonska predjed je sestavljena iz najboljših vsakodnevnih rimskih dobrot in sadežev.
 
Primae mensae se imenuje topla emonska jed, ki mogoče vsebuje tudi kak za današnje dni nenavadni kos mesa. Rimljani so bili namreč gurmani. Zelo radi so imeli tudi ribe, zato se pladnji šibijo pod njihovo težo. Mediteranski pridih dajejo dišeče začimbe, žitarice in pinjole.
 
Dulcia domestica ali sladki emonski poobedek stav znamenju reka »ko se cedita med in mleko« ... Sladkosti je v izobilju.

 
Vas zanimajo podrobnosti? Naj letošnja emonska preobrazba ne ostane samo pri tunikah. Obogatite jo s pravo emonsko pojedino.

Pokličite nas: 01/ 361 19 21 ali nam pišite: gostinstvo@jezersek.si.
 

Fotogalerija

Prijava na obveščanje

Bodite obveščeni o novih člankih v Jezeršek okusi.

Arhiv člankov iz področja Aktualno

 
Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...
Strinjam se